Kako prevazići klimaks

Read full article  | Comments Off

klimaks tegobe

Neke žene i ne primećuju kada je klimaks kod njih počeo, a kod nekih se javlja loš san valunzi, razdražljivost, umor, depresija, pojačano znojenje, bolovi u mišićima,crvenilo u licu. Svaka zena doživljava klimaks na drugačiji način. U nekim slučajevima dolazi do povećanja arterijskog pritiska ili do klimakterijske kardiodistrofije – bolova u predelu srca, bez promene na EKG-u i neefikasnosti uobičajnim medicinskim preparatima.

Menopauza se ne smatra bolešću, već periodom u životu žene kada dolazi do poslednjeg menstrualnog krvarenja zbog prestanka delovanja hormona na sluzokožu jajnika.

Opadanje  nivoa estrogena u vreme menopauze kod žene  za posledicu ima  promene u reproduktivnom sistemu,  mozgu, srcu, kostima, koži, takoreći celom organizmu.

Klimaks je period od desetak godina neposredno vezan za menopauzu.

Kao što smo rekli  klimaks nije bolest ali se protiv neprijatnih simptoma koje prouzrokuje  može i treba  boriti na više načina.

Morate imati pozitivan  stav,  lično samopouzdanje i shvatiti da sa klimaksom nije i kraj života, već je to period u kome možete uživati  sa unučićima, ići na odmor, družiti se, putovati i biti opušteni.

Jedan od najboljih načina da prevaziđete klimaks je da ste okruženi porodicom koja vas razume, da imate ljubav i podršku,  jer vam je ona u tim trenucima najpotrebnija.

Hranite se zdravo, jer zdrava ishrana može da eliminiše mnoge tegobe u menopauzi.  Unosite dovoljno kalcijuma u organizam kako bi sprečili osteporozu.

Budite fizički aktivni  kako bi vam i telo i duh bili zdravi. Nađite vreme samo za sebe,negujte se, redovno posećujte frizera i idite na kozmetičke tretmane.

Alkohol i duvan zaboravite, jer mogu imati u ovom periodu negativne posledice po vaš organizam.

Ne zanemarujte umne aktivnosti, ne dozvolite da vam mozak postane lenj. Čitajte, idite u pozorište, rešavajte ukrštenice. Za prevzilaženje usamljenosti i depresije koja je čest pratilac klimaksa preporučuje se druženje i putovanja.

Ukoliko imate povremene krize, možete povremeno uzeti  lekove protiv bolova ili lekove za smirenje koji će vam pomoći da lakše prevaziđete krizu.

Ako  imate veoma izražene neprijatne simptome klimaksa na tržištu postoji dosta prirodnih preparata koji mogu ublažiti tegobe. Najbolje je da koristite  prirodnu terapiju kako bi  se uspostavila ravnoteža  organizma.

Read More

Prednosti biljnih lekova

Read full article  | Comments Off

prirodni lekovi

Biljni lekovi  imaju dugu tradiciju kada je njihova upotreba u pitanju, manje neželjini efekat, i to je razlog zašto veliki procenat ljudi pre koristiti lekove na biljnoj bazi nego lekove napravljene na hemijskoj osnovi?

Lekovi na biljnoj bazi koriste se za lečenje mnogih bolesti, ali i kao prevencija. Postoje oboljenja, čije simptome možete sami prepoznati i lečiti ih bez odlaska kod lekara.

Međutim i sa biljnim lekovima treba biti oprezan.

Zbog manje neželjenih efekataiI zbog sve veće potražnje farmaceutske kuće počele su da proizvode lekove na biljnoj bazi.

Lekovi na biljnoj bazi ne mogu zameniti sve lekove, ali u dosta slučajeva mogu lečiti ili pomoći u lečenju raznih bolesti kao dopuna. Fitoterapija danas predstavlja skoro nezamenjivu dopunu oficijalnoj medicini i izuzetno poboljšava terapijski učinak. Preparati na biljnoj bazi  mogu se koristiti u lečenju skoro svih oboljenja, zahvaljujući tome što su sigurniji, jeftiniji, i delotvorniji od sintetičkih lekova. Uistinu biljni lekovi ne mogu zameniti sve farmaceutske proizvode, ali  zadnjih godina njihova primena u razvijenom svetu je  sve češća i rasprostranjenija.

Fitoterapija predstavlja prvi oblik medicine koji je čovek upoznao. Vekovima je bio jedini način lečenja, a zahvaljujući iskustvima,  znanje se prenosilo sa generacije na generaciju. Tradicija biljnih preparata  datira još od neandertalaca, a danas je slobodan izbor u lečenju.

Efikasnost prirodnih preparata na bazi bilja, kada je u pitanju preventiva i lečenje, zavisi od kompletne i dobre dijagnoze. Prirodni lekovi se moraju primenjivati stručno i uz lekarsku asistenciju. Lekovi na bazi bilja  i savremena medicina  sve više  se upotpunjuju, potpomažući lečenje mnogih bolesti.

Savremena fitoterapija nije “alternativna medicina”, već deo naučne medicine i čini osnovu, preventivu i pomoć pri izlečenju raznih bolesti.

Prednosti biljnih lijekova

Biljke čine sastavni deo našeg sveta od kojih je čovek, uprkos napretku, i dalje zavistan.

Biljni lekovi ne stvaraju naviku i zavisnost, na prirodan način vraćaju sklad i ravnotežu, održavaju organizam vitalnim. Posebno se preporučuju kao preventiva i kod hroničnih poremećaja  jer deluju na uzroke poremećaja.

Kod sprovođenja fitoterapije treba biti strpljiv jer su delovanje, i rezultati, dugotrajni. Lekovima na bazi bilja ne možete sve izlečiti, ali sa njima unosite u organizam vrlo vredne materije kao što su eterična ulja, vitamini, prirodni antioksidansi, flavonoidi, minerali, enzimi.  Organizam se jača otporniji je, poboljšavaju se  metabolički procesi i odstranjuju štetne materije iz organizma

Upotreba  biljnih lekova na pravilan način, gotovo da i nema neželjene efekte, a ukoliko ih i ima tada su oni svedeni na najmanju moguću meru.

Read More

Lekovito bilje leči

Read full article  | Comments Off

lecenje biljem

Od kada datira lečenje lekovitim biljem, teško je reći. Prema nekim podacima  lečenje biljem počelo je pre 16.000 godina. Stari Babilonci su pre 5.000 godina pravili biljne tablete sa glinom.

O lekovitim biljkama niko ne zna sve. Mnoge su od nas  lekovite biljke vratile  u život, i mnogi od nas veruju u magičnost prirode. Čudesan svet lekovitog pomaže u lečenju mnogih bolesti.

U prirodi ne postoji biljka koja nema lekovita svojstva za neku bolest.

Najlekovitija biljka na našim prostorima  je crveni zdravac. Zahvaljujući prisustvu visokog sadržaja tanina u narodnoj medicine se koristi  za smirivanje upale kože i sluzokože. Delotvoran je i pomaže kod nesanice, deluje umirujuće na nervni system, smiruje nervozu srca, pomaže kod steriliteta.

Kantarion, valerijana i  matičnjak poznate su kao antistres biljke.

Poznato je da antigljivično i antibakterijsko dejstvo ima žalfija.

Biljke se koriste i upotpunjuju metode lečenja savremene medicine. Fitoterapiju cene i lekari, mada je malo njih koji to javno priznaju.

Prema narodnom verovanju trava iva omogućava mentalni i fizički oporavak nakon duže bolesti, telesne ili duševne iscrpljenosti.

Lekovito bilje nije alternative već  lek i zdravlje.

Za bilo koju bolest, čak i za one najteže, u lekovitom bilju može se naći lek. Vazno je znati koja je lekovita biljka najpogodnija za koju vrstu  bolesti. Velike mogucnosti za lečenje bolesti  daju mešavine lekovitog bilja. Lekovito bilje dala nam je priroda.

Ne morate uvek da koristite farmakološke lekove, pogotovo ako se radi o nekoj manjoj nelagodnosti.

Prehladu, gastritis, kolitis, glavobolju možete uspešno izlečiti  ili umanjiti prirodnim putem, primenom prirodnih preparata na bazi bilja, promenom načina  ishrane i načina života.

Konvencionalna medicina karcinom leči hirurškim odstranjivanjem tkiva na kojem se nalaze ćelije raka, radioterapijom ili zračenjem ili hemoterpaijom.

Pored toga što ubijaju ćelije raka, ove terapije imaju i štetne posledice po ljudski organizam.

Naučno je potvrđeno da mnoge lekovite biljke zaustavljaju delenje kancerogenih ćelija.

Poslednjih godina  interesovanje za lečenje lekovitim biljem znatno je poraslo kako u svetu tako i u našoj zemlji. Lekovito bilje će vam pomoći da se ponovo osećate čilo o vedro.

Preventiva je najvažnija, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Preventivnim konzumiranjem bilja jača se imunitet, pomaže  da se organizam na što bolji i lakši način odbrani od mogućih bolesti.

Read More

Šta koristiti protiv klimakasa?

Read full article  | Comments Off

klimaks lecenje

Menopauza ili klimaks  nije bolest već potpuno normalan prirodni proces.  Prirodni lekovi  u tom dobu mogu olakšati tegobe koje se javljaju kod  velikog broja zena. Prema nekim procenama  70% zena kroz menopauzu  prolazi sa neugodnim simptomima, poput valunga, nocnog znojenja, glavobolje, umora, nesanice, razdrazljivosti, depresije, gubitka radne i intelektualne kondicije, gubitka seksualne želje, poremećaja u funkciji urinarnog trakta, starenja kože, suvoće sluzokože, bolova u zglobovima. Pomenuti neprijatni simptomi koje klimaks  donosi, ipak se mogu lečiti.

Neke žene bez ikakvih tegoba ulaze u klimaks  dok pojedine to doživljavaju vrlo burno, što u mnogome  zavisi i od psihe.

Uzrok većine  ovih simptoma  je smanjen nivoa estrogena. Upotreba prirodnih preparata na bazi bilja i namirnica koje sadrže fitoestrogene su pravo rešenje za klimaks. Klimaks  kod žena nastupa u periodu između 45 i 55 godine života, i neminovan je prirodan proces. Pozitivan stav  u menopauzi doneće vam i  pozitivne rezultate.

U vreme menopauze mnoge žene su naklonjene obolevanju od većeg broja hroničnih bolesti. Klimaks je period  u kojem je znatno veća učestalost pojave dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca i krvnih žila i osteoporoze. Ukoliko je ranije postojala neka od ovih bolesti, za vreme klimaksa dolazi do njenog pogoršanja. Da bi se tegobe u klimaksu  lakše prebrodile, idealno rešenje predstavlja povratak prirodi, što podrazumeva zdraviji način života, pravilnu ishranu, dovoljno fizičke aktivnosti i relaksacije, uz primenu preparata na bazi  lekovitog bilja i prirodnih dodataka ishrani. Dovoljan unos kalcijuma i vitamina D3 od posebne je važnosti za odbranu zdravlja kostiju, utoliko pre što kalcijum I D3 vitamin  nedostaju u ishrani žena. Žene koje su pušači  treba da se odreknu cigareta,   jer je dokazano da žene pušači lakše obolevaju od osteoporoze. Savet ženama je da  posete reumatologa koji će merenjem gustine kostiju proceniti da li je došlo do osteoporoze.

Mora se obratiti posebna pažnja na ishranu jer je i hrana  lek. Konzumirajte dovoljne količine mahunarki, soju u umerenim količinama i semenke.

Kada je period  klimaksa  u pitanju ne postoje namirnice koje treba striktno izbegavati, sem namirnica  koje se globalno svrstavaju u skodljive.

Dužina trajanja klimaksa zavisi od fizičkog i psihičkog stanja žene, pa tako može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Read More

Prirodni preparati za Vaše zdravlje

Read full article  | Comments Off

 

prirodni lekoviUpotreba prirodnih preparata na bazi bilja meda i medicinskih gljiva  više ne predstavlja luksuz, već postaje osnovna potreba svih koji brinu o svom zdravlju.

U apotekama je u ponudi sve više preparata za jačanje imuniteta, ali ni jedan  sinteticki preparat ne moze da zameni prirodne preparate, koji su lako dostupni i veoma efikasni u lečenju raznih bolesti.  Vitaminsku bombu  možete i sami napraviti . Odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.

Izrendajte sitno  jednu jabuku, jednu šrgarepu, jednu manju cveklu. U tu smesu dodajte sok od jednog limuna i kašiku meda. Sve to dobro sjedinite i uzimajte svako jutro pre jela.

Od davnina su poznata lekovita svojstava meda, polena,voska i maticnog mleča. Poslednjih nekoliko godina ruski naučnici i lekari uzimaju recepte tradicionalne medicine na bazi propolisa za lečenje mnogih bolesti. Propolis se odavnina koristio kao prirodni antibiotik, dokazano je da štiti od bakterija i jača imunitet i deluje na  viruse. Uzimanje propolisa u sezoni gripa je delotvorno, jer na taj način  umanjujete šansu da obolite.  Propolis pomaže u lečenju  kašlja, upale grla, sinusa i krajnika. U lečenju gljivične i bakterijske infekcije kože kreme napravljene na bazi propolisa pokazale su se kao delotvorne.

U stara vremena lekari  su propolisom lečili rane i čireve. Danas su lekari istražili i  otkrili niz lekovitih svojstava i delovanja propolisa u lečenju velikog broja bolesti.

Mnoge kožne bolesti  postale su izlečive zahvaljujući propolisu.

Zdravlje je najveće bogatstvo svake osobe. Ako verujete da medicina leči a priroda izleči onda koristite prirodne preparate za ublažavanje i lečenje  zdravstvenih problema.

Lekovito bilje , med i propolis su  osnova  mnogobrojnih savremenih lekova.

Preko  10.000 vrsta biljaka  danas je u upotrebi za spravljanje lekova. Istraživanja o lekovitim svojstvima bilja  stalno se vrše. Pojedinim lekovitim biljkama  poput aloe vere , kantariona, majčine dušice, žen šena, ginka pripisuje se  izuzetna lekovita moć.

Svi prirodni  preparati kompanije  Medofit  izrađeni su na tradicionalan način od prvoklasnih prirodnih sastojaka na bazi meda, bilja i medicinskih gljiva.

Priroda nam daje, zato uzmite njen dar, odreknite se hemije i  otrova, i vratite se prirodi.

Prirodni preparati su Vaš saradnik u čuvanju, jačanju i vraćanju Vašeg zdravlja.

Read More

Zašto je med zdrav?

Read full article  | Comments Off

 

images (15) prirodni lekovi

Mnogo  je ljudi  koji veruju u lekovitost meda ne bez razloga. Blagotvorno dejstvo meda na organizam poznato je od davnina, od kada se  koristi kao lek, a do današnjih  dana  je zadržao reputaciju najpopularnijeg prirodnog leka. Med predstavlja najsavršeniji proizvod prirode. Med  je sirova hrana, kvalitetan prirodni zaslađivač, sadrži vitamine poput B6, tiamina, niacina, riboflavina, pantotenske kiseline, kao i određene amino kiseline i minerale uključujući i gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor, cink, mangan, bakar, kalijum i natrijum.

Sadrži  proste šećere, dragocena je prirodna i  lako svarljiva hrana, koja posle konzumiranja direktno prelazi u krvotok. Preporučuje se  kako zdravim  tako i obolelim osobama, deci, sportistoma i svima koji se bave fizičkim ili intelektualnim radom.

Med se pokazao kao odličan za  regulisanje  krvnog pritiska, za  lecenje malokrvnosti . Delotvoran je kod nervne i psihičke iscrpljenosti, hroničnog i akutnog obolenja organa za disanje. Daje snagu i pojačava koncentraciju. Kada ste prehlađeni , kada vam je imunitet oslabljen  takođe se preporučuje konzumiranje meda. Delotvornost meda je nekada veća nego antibiotika. U kašiki meda je više lekovitih sastojaka nego u većini savremenih preparata za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Med uzimajte na prazan stomak, drvenom ili plastičnom kašikom. Najbolje ga je  rastvoriti u vodi, mleku ili čaju.

Med je zdrav i hranjiv. Sadrži veliki deo fruktoze koja daje energiju umornom telu, kao i veliki  broj vitamina, minerala, aminokiselina i bioflavonoida pa  je zato odličan za  jačanje imuniteta. Kliničkim ispitivaniima dokazano je  da med ima povoljo dejstvo na organe za varenje, organe za disanje, kao i na srce i krvne sudove.

Med je energetska hrana, bogata prirodnim kvalitetnim ugljenim hidratima koji vam daju snagu i energiju i sprečavaju umor. Ne sadrži holesterol, a naučno je dokazno da povećanje uzimanja  meda u ishrani doprinosi smanjenju nivoa holesterola u krvnom serumu. Med ima moćna antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva. Naučnici danas prihvataju med kao vrlo efikasan lek za razne bolesti. Korišćenje meda  ne izaziva štetne efekte. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog lečenja i sastojak mnogih prirodnih lekova.

 

Read More

Prirodno lečenje

Read full article  | Comments Off

prirodni lekovi

Prirodno lečenje je način lečenja kojim  pomažete  svom organizmu da poveća sposobnost samoizlečenja. Promena  načina života i primena proverenih prirodnih metoda za lečenje  su  najbezbedniji način za rešavanje zdravstvenih tegoba.   Postoje mnogi prirodni lekovi  koji se vekovima  primenjuju u borbi protiv zdravstvenih tegoba svih vrsta. Vekovima su se  koristile “narodne metode” lečenja raznih tegoba, koje su se  pronalazile i otkrivale u prirodi. Prirodno lečenje je za osobe koje su spremne da naprave pozitivne promene u načinu života i sami  prihvate odgovornost za svoje zdravlje.  Prirodnim lečenjem postaćete fizički i mentalno zdrava osoba sa novim životnim navikama koje Vam  garantuju zdravlje na duge staze. Prirodan način  lečenja nema nus pojave i štetne posledice, a pomoćiće vam da  se podmladite, povećate energiju, poboljšate koncentraciju, bolje spavate? Prirodnim lekovima na najbolji i najefikasniji način unećete u  svoj organizam neophodne vitamine, minerale, enzime.

Terapija sintetičkim lekovima neretko izaziva štetne posledice po čoveka, koje mogu da se manifestuju kroz pojavu novih zdravstvenih problema.  Savremena medicina je najbolji oblik lečenja za osobe  koje ne preuzimaju dgovornost za sopstveno zdravlje, već tu odgovornost prepuštaju drugima. Prirodna i savremena  medicina imaju različito gledište na ljudsko telo. Ono što klasična medicina smatra neizlečivim, prirodna medicina leči spoznavanjem moći ljudskog tela. Mnoga naučna  istraživanja pokazala su  da su kombinacije različitih biljaka veoma delotvorne, dok su njihova neželjena dejstva redja i znatno slabija nego kod sintetickih lekova. Vratite se prirodnoj ishrani i zdravlju koristeći prirodne lekove. Brojna laboratorijska ispitivanja širom sveta, potvrdila su i dokazala pozitivan efekat mnogih vrsta biljaka na ljudsko zdravlje.

Preparati spravljeni od lekovitih biljaka  često  se primenjuju protiv prehlade i gripa.

Ljudi treba da nauče za šta je sve sposoban  njihov organizam i  kako da se sami leče. Prirodna medicina nalazi svoju primenu i  predstavlja  najpametniji izbor za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba. U mnogim slučajevima, primena jednostavnih i lako dostupnih prirodnih lekova moze držati pod kontrolom i uz što manje siptoma, potpuno regulisati mnoge zdravstvene tegobe.

U današnje vreme  kada se brzo živi i kada  se nedovoljno vodi računa o ishrani, problem ozbiljno shvatimo tek kada bolest uzme maha.

Jačanje imuniteta je možda najvažnija stvar za čovekovo zdravlje, kako bi se zaštitio  organizam od infekcija i uopšte bolesti. U tome nam mogu pomoći prirodni lekovi koji podstiču odbranu organizma od virusa, smanjuju upale i olakšavaju simptome.

Tradicinalna medicina Dalekog Istoka  koristi  više od 5000 godina  gljive za održavanje i poboljšanje vitalnosti i zdravlja, kao i za lečenje mnogih bolesti . Svojstva  lekovitih gljiva potvrdjena su mnogobrojnim naučnim istraživanjima. Dokazano je da medicinske gljive  deluju  na  uspostavljanje balansa   i prirodnu odbranu organizma.

Read More

Lekovito bilje i med kao prirodni lek

Read full article  | Comments Off

prirodni lekovi

Priroda nam nudi veliki izbor lekovitog bilja koje nam može pomoći u lečenju mnogih zdravstvenih  tegoba.

Lekovito bilje poznato je od nastanka  čoveka i  svoju primenu za lečenje ima vekovima.  U novije vreme lekovito bilje i med  kao prirodni lek  ponovo dobija na značaju.

Biljke sadrže dosta hranljivih i lekovitih sastojaka  i mogu se  koristiti kao hrana, kao začin i kao lek.

Lekovito bilje se  koristi kao pomoćno sredstvo za lečenje. Savremena farmacija i kozmetika  za spravljanje lekova i preparata sve više koriste sastojke iz lekovitih biljaka.

U  lekovito bilje  spadaju koren biljake, listovi, stabljike, plodovi, semenke. Pojedine biljke imaju višestruku namenu. Mogu služiti kao hrana, kao lek , kao ukras.  Mešavine čajeva sve više se koriste u narodnoj i u konvencionalnoj medicini kao lek.

Lekovito bilje je dostupno svima. Možete ga sami brati  a možete ga nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Priroda je najveća  apoteka ! Bolesti lečite  odgovarajucim lekovima, a lekovi se prave od biljaka. Preko 80% današnjih bolesti nastaje kao posledica lošeg načina života.

Prirodni lekovi  na bazi bilja i meda  najčešće  se koriste za ublažavanje tegoba vezanih za  gornje disajne puteve, mokraćne kanale, oboljenje kože, organa za varenje, jačanje imuniteta, poboljšanje apetita. Prirodni lekovi na bazi meda I bilja takođe  snažno podižu nivo našeg imuniteta. Podstiču  stvaranje otpornosti organizma prema infekciji, prehladi i gripu, pomažu i kod oslabljenosti organizma nastalog usled umora, stresa,dijeta, nesanica, kao i kod dugotrajnih bolesti.

Prirodni lekovi na bazi meda uz dodatak ekstrakta lekovitog bilja poput  valerijane pogodni su za  osobe izložene stresu, psihičkoj napetosti kao i osobama sa problemima nesanice, anksioznosti, slabljenja koncentracije i pamćenja.

Prirodni lekovi nemaju štetnih efekata i interakcija. Preparati  od lekovitog bilja dobri su i za prevenciju i za  efikasan način   rešavanja  zdravstvenih  tegoba  kod osoba koje ne žele da koriste sintetičke lekove od kojih mogu imati više negativnih  nego pozitivnih efekata. Veliki  je broj preparata  na bazi bilja i meda  koji se mogu koristiti  u prevenciji gripa i podizanju imuniteta, odnosno zaštiti zdravlja. Prirodni lekovi su dostupni u različitim formama: kao biljni suplementi u obliku kapsula ili tableta, ili kao tečni biljni ekstrakti. Prirodni lekovi na bazi bilja i meda  deluju veoma blago, za razliku od sintetičkih  lekova, pa im je potrebno neko vreme kako bi ispoljili dejstvo.

 Prema nekim anketama koje su rađene  u našoj zemlji jedna trećina građana povremeno ili stalno koristi prirodne preparate, odnosno leči se  biljnim preparatima,  dok 60 odsto anketiranih misli da su lekovi na biljnoj bazi bolji od sintetičkih zbog manje neželjenih dejstava.

Read More

Lekovito bilje u službi zdravlja

Read full article  | Comments Off

prirodni lekovi

Zdravlje je najdraži i nenadoknadiv dar koga priroda daje. Počinjemo da  ga cenimo tek kad je ugroženo i izgubljeno.  Naučna istraživanja su pokazala da određene kombinacije lekovitog bilja sa drugim elementima neophodnim organizmu mogu da otklone uzroke nastale poremećajem rada ćelija, sem  ako se radi o genetskim poremećajima.

Lekovito bilje sadrži veliki broj sastojaka koji mogu stimulisati procese u ljudskom organizmu i na taj način umanjiti i pomoći u izlečenju  simptoma mnogih oboljenja. Od davnina se  koristi  za jačanje odbrambenih snaga organizma, i ublažavanje raznih simptoma bolesti.

Vekovima se  ljudi  leče koristeći darove iz  prirode. Bilje je sa nama od kada postoji ljudski rod. Lekovito bilje služi kao osnova za mnoge lekove, a nauka je omogućila da supstance koje bilje nudi postanu mnogo delotvornije na zdravlje.

Biljke nisu alternativa, biljke su i  lek i zdravlje.

Za svaku bolest, u prirodi, u lekovitom bilju nalazi se lek, samo ga je potrebno naći. Važno je znati kojim biljkama  se šta leči, odnosno koja je lekovita biljka najpogodnija za pojedinu bolest. Za lečenje mnogih  bolesti mešavine lekovitog bilja daju  velike mogućnosti .

Lečenje lekovitim biljem poznato je pod imenom  fitoterapija.

Upotreba  preparata napravljenih od lekovitog bilja i samo lekovito bilje  predstavlja  najstariji oblik lečenja. Mnogi  od savremenih lekova potiču od lekovitog bilja. Još od davnina ljudi su  sakupljali i koristili  biljke koje imaju  lekovita svojstva. Tradicionalna narodna medicina sve više se  priznaje i koristi kao dopuna savremenoj medicini.

Od lekovitog bilja mogu se pripremati  čajevi, tinkture, rastvori, sirupi, kupke, kreme i masti.

Snaga fitoterapije najbolje se ogleda u  u prevenciji. Konzumiranje preparata na bazi bilja  utiče na  poboljšanje kvaliteta života. Prirodnim lekovima na bazi bilja možete ukloniti bol, tegobe, zamor, nemir, strah,  ili neki funkcionalni poremećaj u organizmu. Delovanje biljnih preparata nastupa postepeno i njihov maksimalni efekat možete očekivati tek desetak dana do dve nedelje od početka primene. Preparati se najčešće koriste, za ublažavanje simptoma određenih funkcionalnih poremećaja. Najširu primenu prirodni preparati na bazi bilja nalaze u lečenju :

- respiratornih organa  to jest  za lečenje i ublažavanje infekcija gornjih disajnih puteva, kašlja, sinuzitisa.

- bakterijskih  infekcija,  oboljenja prostate kod muškaraca, predmenstrualnog  sindroma, dismenoreje

- centralnog nervnog sistema, za ublažavanje simptoma  promene raspoloženja poput  anksioznosti, depresije, psihomotornog nemira, poremećaja sna i spavanja .

- digestivnog trakta, kod  hroničnog oboljenja  jetre, nadimanja, gastritisa,  čira na  želucu, iritabilnog kolona, opstipacije i dijareje.

- kardiovaskularnog sistema, za lečenje blagih oblika  srčane insuficijencije, hipertenzije, ateroskleroze i oboljenja arterija.

 

Read More

Lekovi iz prirode

Read full article  | Comments Off

lekovi iz prirode

 

Moć lekovitog bilja i preparata iz prirode pozitivno utiče na zdravlje  čoveka i pomaže da se izleče mnoge  bolesti. Prirodni lekovi  nekada su deletvorniji od hemije. Lekovite biljke rastu svuda oko nas, lako se uzgajaju i prerađuju, i što je najbitnije  mnogo manje štete od veštačkih sastojaka koji se nalaze u mnogim lekovima, kozmetičkim preparatima i industrijskoj hrani.

Lekovitim biljem koristi  se i savremena nauka, koja iz prirodnih supstanci pravi  delotvorne lekove. Prirodni antibiotici  nisu štetni po zdravlje, a pomažu da se organizam oslobodi od  raznih infekcija

Vekovima su potvrđena lekovita svojstva mnogih biljaka pa ne čudi da su prorodni lekovi izbor , mnogih ljudi koji su vremenom  postali otporni na određene vrste lekova.

Propolis se vekovima  koristi kao prirodni antibiotik jer štiti od bakterija i jača imunitet pa čak deluje I na  viruse. Istraživanja su pokazala  da uzimanje propolisa u sezoni gripa umanjuje šanse da obolite.  Propolis pomaže u lečenju  kašlja, upale grla, sinusa i krajnika. Kreme od propolisa pokazale su se uspešno u lečenju gljivične i bakterijske infekcije kože.

Beli luk je  efikasan je u borbi protiv mnogih bakterija, virusa i gljivica, pa zato  pojedini stručnjaci upoređuju beli luk sa  penicilinom.

Prirodno lečenje je sve prisutnije I ima značajnu  ulogu u očuvanju zdravlja ljudi. Poslednjih desetak godina  lečenje  prirodnim preparatima  napravljenim na bazi bilja postaje sve popularnije. Lekovi na biljnoj bazi  su najbolji  način lečenja bolesti prirodno. Zdravlje je najveće bogatstvo svakog od Vas  I ako verujete da medicina leči a priroda izleči onda su prirodni  lekovi pravi izbor za ublažavanje I lečenje   zdravstvenih problema.

Lekovito bilje je osnova   mnogobrojnih  savremenih lekova.

Više od 10.000 vrsta bilja danas je u upotrebi. Naučna Istraživanja o lekovitim svojstvima biljaka  vrše se stalno  u svim krajevima sveta.  Izuzetna lekovita moć pripisuje se pojedinim lekovitim biljkama  poput aloe vere , kantariona, majčine dušice, koja leci sve ženske bolesti, žen šena , ginka.

Lekovi iz prirode  se  prave od najkvalitetnih  sastojaka, bez dodatka  veštačkih boja, arome i hemikalija, i  rezultat su rada tima koji čine fitoterapeuti, apiterapeuti iza kojih je   dugogodišnje   iskustvo u proizvodnji prirodnih lekova.

Lekovi iz prirode  potpomažu  podizanju  imuniteta,  smanjuju  potencijalni rizik po vaše zdravlje, a samim tim  smanjuju  šanse za razvoj bolesti.  U cilju prevencije bolesti I zdravim osobama preporučuje se uzimanje lekova iz prirode.  Prirodni lekovi  ne sadrže toksine, ne izazivaju  nuspojave, ne postoji mogućnost navikavanja na njih, I nisu štetni po zdravlje.

 

 

 

Read More