Pobedite ciste na dojkama prirodnim putem

Read full article  | Comments Off

fibrocistične grudi lek

Veoma česta pojava kod žena u dobi od 30 – 50 godina, su fibrocistična bolest dojke i ciste na dojkama.

Od ovih bolesti  pati veliki broj žena širom naše planete. Kako nastaju ciste? Na ovo pitanje je veoma teško  dati odgovor. Može se reći da uzrok  nastanka često može biti nepoznat. Jedan od glavnih uzroka pojave bolesti smatra se svakodnevna izloženost stresu.

Ciste u dojkama mogu biti različite veličine,  obično se mogu napipati pod prstima. Većina žena kada napipa ove kvržice, obično se prepadne i posumnja na karcinom dojke. A ustvari ove ciste su kesice ispunjene vodom. Svoj oblik i veličinu mogu menjati tokom trajanja menstrualnog ciklusa. Ciste su na dodir glatke,  mekane i pokretne, mada ukoliko su prilično ispunjene vodom mogu biti čvrste na dodir.

Tokom menstrualnog ciklusa i neposredno pred početak menstruacije veličina cista varira, tj mogu se povećati. Javljaju se u grupama ili pojedinačno.Jednostavnim ultrazvučnim pregledom dojke može se utvrditi da li je cista vodena ili čvrsta.

Ciste su benigne prirode i kod većine slučajeva ne preporučuje se hirurško odstranjivanje, jer ne predstavljaju veliku opasnost po zdravlje. Ciste ponekad uzrokuju bol u dojci. Ukoliko žena ima veće i bolne ciste , drenažom se može izvući višak tečnosti. Postupak je potpuno bezbolan. Ciste na dojkama možete eliminisati ili ublažiti simptome promenom životnih navika.

Ukoliko ste skloni pojavi cista izbegavajte napitke koje sadrže kofein. Možete konzumirati zeleni čaj. Izbegavajte alkohol, toplu hranu i napitke iz posuda od plastike.

Izbegavajte nefermentisane proizvode od soje poput  tofua, sojinog mleka i sojine proteine. Hranite se zdravo i neće imati problema. Izbegavajte hranu  koja sadrži veštačke hormone u sebi.

Protiv cisti na dojkama možete se boriti biljkama i prirodom. Fibrocistične grudi – prirodni lek za dojke kompanije  Medofit je 100% prirodni  preparat, napravljen od meda, lekovitih biljaka konopljike i žutog noćuka, i medicinske gljive – maitaku, koji će vam pomoći  da na potpuno prirodan način, izlečite svoje zdravstvene probleme sa grudima.

Bez obzira da li žena koristi terapiju, potrebno je jednom mesečno  da uradi detaljan pregled dojke tokom  tuširanja i prati promene na cistama. Ne treba paničiti i misliti na najgore. Nepotreban strah vam neće doneti ništa dobro.

 

Read More

Fizička aktivnost i pravilna ishrana ključ zdravlja

Read full article  | Comments Off

zdrava ishrana

Sve ubrzaniji tepo života ostavlja malo vremena da se povede računa o zdravlju. U savremenim uslovima života, sve fizičke aktivnosti svedene su na minimum.

Način života u velikoj meri utiče na zdravlje. Pravilna ishrana i fizička aktivnost  predstavljaju ključ za dobro zdravlje.

Svakodnevno se apeluje i u medijima i na tv-u  da je potrebno voditi zdrav život, koji podrazumeva pravilnu ishranu i redovnu  fizičku aktivnost. Moraju se usvojiti zdrave navike kako bi se smanjili rizici po zdravlje

Nepravilan način ishrane i smanjeno ili potpuno odsustvo fizičke aktivnosti  su glavni faktori rizika za nastanak mnogih bolesti.

Osnovni principi pravilne ishrane ogledaju se u umerenosti i raznovrsnosti.

Svakodnevno u ishrani moraju biti zastupljene sve grupe namirnica. Unesite u ishranu što više voća i povrća.Hranu pripremajte  sa što manje masnoće, izbegavajte prženje. Dinstana i kuvana hrana mnogo je zdravija.

Visok holesterol i povišeni trigliceridi ključni su faktori za razvoj srčanih bolesti. Trans masne kiseline kao i zasićene masti povećavaju nivo holesterola u krvi. Konzumirajte namirnice koje u sebi sadrže nezasićene masti.  Izbegavajte grickalice.

Umerena i redovna fizička aktivnost  smanjuje rizik za nastanak srčanih oboljenja , osteoporoze, šećerne bolesti, moždanog udara, depresije,  pomaže u dostizanju i održanju zdrave telesne težine.

Bez obzira koju fizičku aktivnost izaberete, bio to sport ili samo rekreacija  osećaćete se mnogo bolje. Cilj  fizičke aktivnosti ne treba da bude napor, već korist za vaše telo i vašu dušu.

Joga, plivanje,  trčanje, timski sportovi, vožnja bicikla ili lagana šetnja učiniće da  poboljšate izgled ili sprečite nastanak  bolesti.

Dokazano je da osobe koje se aktivno bave sportom duže žive.

Svakodnevno vežbanje jača imunološki sistem, što je odlično za prevenciju karcinoma, ali i  usporavanje širenja malignih ćelija.

U borbi protiv stresa, fizička aktivnost je način  za izbacivanje negativne energije iz organizma.

Fizička aktivnost je najbolji način za unapređenje zdravlja. Sagorevanje kalorija, potrošnja energije koju unosite hranom, smanenje nivoa šećera i holesterola u krvi,su pozitivni efekti redovne fizičke aktivnosti.

Osobe koje su fizički aktivne bolje su raspoložene, u boljoj su kondiciji,  bolje reaguju na stres, zadovoljnije su sobom. Redovna fizička aktivnost i do 50% smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Održavanjem umerenog nivoa fizičke aktivnosti možete odlučujuće uticati na dobro stanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Read More

Đumbir začin ili prirodni lek

Read full article  | Comments Off

Đumbir, osim kao začin koristi se i kao prirodan lek za lečenje različitih zdravstvenih tegoba. Lekovito svojstvo đumbira poznato je već više od 5000 godina.

Ova aromatična biljka  karakterističnog  ukusa, nezamenljiv je začin  azijske kuhinje. Kod nas je ranijih godina  mogao da se nabavi u prodavnicam zdrave hrane u obliku praha, dok ga danas ima u svim većim supermarketima i na bolje snabdevenim pijacama  u svežem stanju.

Svež i sušeni đumbir imaju potpuno različita svojstva.

Svež koren đumbira  koristi  se za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Sušeni koren, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.

Đumbir sadrži kalcijum, fosfor, gvozdje, folnu kiselinu, vitamin C, kompleks B vitamina ( B1, B6, B12).

Mnogobrojna naučna istraživanja dokazala su da đumbir ima protivupalna, antimikrobna, antikancerogena i  još mnoga druga lekovita svojstva, pa stoga se koristi za uklanjanje mučnine, poboljšavanje probave, ublažavanje bolova u  ledjima, kostima, vratu, protiv grčeva u želucu. Đumbir pomaže jetri i bubrezima da bolje funkcionišu, ima sedativno dejstvo na nervni sistem, deluje i kao diuretik,  uništava patogene mikrorganizme.

Trudnice koje pate od težeg oblika povraćanja, konzumiranjem 250mg djumbira u prahu 2-3 puta dnevno oslobodiće se ovih zdravstvenih tegoba. Đumbir takođe odlično deluje i protiv vrtoglavice i mučnine koja je izazvana hemioterapijom. Još jedna njegova delotvornost ogleda se u olakšavanju menstrualnih tegoba kod žena.

Đumbir poboljšava pamćenje, koristi se protiv  umora i iscrpljenosti jer je poznato  da podiže energiju u organizmu. Đumbir takođe  sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam. Snažan  je antioksidans i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir spada u sigurne prirodne lekove.Negativna svojstva kao i toksičnost nisu dokazana. Jedino se ne preporučuje da ga konzumiraju osobe koje  boluju od kamena u žuči, i osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.  Konzumiranje više od 5 grama  đumbira dnevno se ne preporučuje.

S obzirom da  ima protivupalna svojstva i sadrži supstance koje  podstiču  dobro zdravlje, preporučuje se s vremena na vreme upotreba čaja od đumbira  i zdravim osobama,kako bi se održala vitalnost organizma  i zdravlje.

Priprema čaja od đumbira:

Svež koren đumbira isecite na kriške i dodajte u ključalu vodu. Mera je 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuvajte  desetak minuta, a zatim procedite. Po želji  u čaj možete dodati med i limun.

Đumbir je biljka koju uvek treba da imate u kući, jer osim što je odličan začin za slana i slatka jela, ima i brojna lekovita svojstva.

Read More

Kako prirodnim putem lečiti neplodnost

Read full article  | Comments Off

lečenje neplodnosti

Sve je više  bračnih  parova kod kojih je dijagnostikovan sterilititet. Uzroci neplodnosti  mogu i kod kod žena i kod muškaraca bit mnogobrojni.

Ukoliko žena ne zatrudni nakon dve godine redovnih seksualnih odnosa može se dijagnostikovati bračni sterilitet.

Faktori koji mogu uzrokovati muški sterilitet su: preležane polno prenosive bolesti, oboljenje zaušaka posle puberteta, upotreba narkotika i alkohola. Uzroci neplodnosti kod muškaraca prisutni su  čak  u 40 % slučajeva.

Najčešći uzročnici  steriliteta kod žena su : Godine starosti– poznato je da je posle 35 godina  starosti plodnost kod žena u opadanju, izostanak ovulacije, neredovne menstruacije, endometrioza, zapušenje jajnika, policistični jajnici.

Neplodnost oba partnera može izazvati i nepravilna ishrana. Nedovoljan svakodnevni unos  svežeg voća, povrća i integralnih žitarica, tokom dužeg perioda  kod muškaraca može biti uzročnik  oligospermije , bolesti koja nastaje zbog nedostatka važnih vitamina i minerala. Kod žena hormonalnu ravnotežu, neredovne menstruacije i amenoreju  može narušiti iscrpljujuća dijeta.

Gojaznost takođe može imati negativan uticaj kod muškaraca na pojavu impotencije, a kod žena  na  povećanje nivoa estrogena, što  za posledicu ima i negativan uticaj na ovulaciju, a može uzrokovati nastanak cista na jajnicima.

Neplodnost i kod muškaraca i kod žena može se javiti kao posledica stresa.

Sve veći broj stručnjaka smatra da je u 30 %  slučajeva uzrok bračnog steriliteta upravo  stres, to jest tenzija koja se stvara prilikom planiranja porodice. Kod žena stres dovodi do preterane proizvodnje prolaktina, reproduktivnog hormona koji ometa ovulaciju.

Hronični stres u kombinaciji sa nezdravim životnim navikama kod muškarca smanjuje nivo testosterona a samim tim negativno utče  na stvaranje spermatozoida  direktno utičući na neplodnost kod muškaraca. Smanjenje stresa može povećati kvalitet sperme.

 Najvažnije je utvrditi tačan uzrok steriliteta, da bi se preduzela adekvatna terapija. Ukoliko lečenje neplodnosti medikamentima ne da zadovoljavajuće rezultate,  možete pokušati alternativno lečenje prirodnim preparatima napravljenim na bazi meda, polena i medicinskih gljiva.

Kada je u pitanju lekovito bilje kao lek protiv neplodnosti može se upotrebiti puno toga.

Medofit nudi 100% prirodni preparat napravljen  mešanjem meda, lekovitog bilja i medicinskih gljiva, koji regenarativno deluje na uravnotežen rad kompletnog endokrinog sistema.  Na taj način  poboljšava se  zdravstveno stanje  reproduktivnih organa oba partnera. Sprovođenje terapije u trajanju od 6 do  12 meseci u celosti će otkloniti potencijalne smetnje i uzroke, koji sprečavaju da dođe do željenog začeća.


Read More

Kako da Vam hrana bude lek?

Read full article  | Comments Off

zdrava ishrana

Poznato je da se hrana još od nastanka čovečanstva koristi kao lek. Izbor, kombinacija i  način pripremanja namirnica  direktno ima uticaj na zdravlje.

Danas mnogi zbog sve bržeg tempa života  pravilnoj ishrani ne posvećuju dovoljno pažnje, već je zanemaruju i hrane se nezdravo.

Nedavna istraživanja su pokazala da sve ono što hranom unesete u organizam i te kako ima uticaja na opšte zdravstveno stanje.

Namirnice koje u sebi imaju visok sadržaj vode, poput lubenice, krastavca i celera odlične su za „ispiranje“ organa za varenje. Iz tog razloga konzumirajte što više sočnog povrća i voća. Ove namirnice su odlične za oslobađanje osećaja nadutosti.

Za rešavanje problema nadimanja, koje je znak da vam creva ne funkcionišu dobro potrebno je da konzumirate namirnice bogate vlaknima i enzimima koje olakšavaju varenje.

Vodite računa o unosu dovoljne količine gvožđa. Ima ga najviše u spanaću i belom pasulju.

Kada se osećate neraspoloženo, konzumirajte tunjevinu, brazilske orahe, jaja ili ćuretinu, jer se u ovim namirnicama nalazi  mineral selen. Manjak ovog mineral u organizmu može izazvati sklonost  ka depresiji, jer je selen  ključan za proizvodnju hormona štitne žlezde, koja  ima uticaj na metabolizam i raspoloženje.

Maslinovo ulje ili ulje od zrna grožđa, niskomasni mlečni proizvodi, žitarice, takođe treba da budu svakodnevno na trpezi.

Povrće je najbolje konzumirati sveže, kao salatu. Ukoliko  niste ljubitelj svežeg povrća onda ga lagano termički obradite, barenjem ili na grilu. Ribu jedite najmanje dva puta nedeljno. Unosite dovoljne količine vode u organizam. Osim vode možete konzumrati čajeve i limunadu, naravno bez šećera.

Čaša soka od višanja  popijena dva sata pre spavanja doprineće boljem snu. Poznato je da višnja sadrži melatonin, hormon koji telu signalizira da je vreme za spavanje.  Još jedan savet za dobar san. 30 minuta pre odlaska na spavanje, pojedete nekoliko zalogaja hrane. To će Vam pomoći da lakše zaspite.

Svako mora preuzeti odgovornost za sopstveno zdravlje. Napravite promene u načinu ishrane i stilu života. Hrana, koju konzumirate svakodnevno treba da bude Vaš najveći saveznik  za održavanje dobrog zdravlja. Pravilna i zdrava ishrana ne samo da će Vas  poštedeti  od bolesti, već će u znatnoj meri ublažiti stres.

Svetski stručnjaci za zdravlje i ishranu  slažu se  da je hrana najznačajniji lek  21 veka.

Read More

Biljna medicina

Read full article  | Comments Off

prirodni lekovi

Korišćenje lekovitih biljaka u medicinske svrhe naziva se biljnom medicinom. Semenke, bobice, korenje, listovi, kora, ili cvetovi su delovi biljaka koji se koriste za pravljenje preparata na bazi bilja.

Vekovima se lekovite biljke koriste za lečenje raznih obolenja. Preparati na bazi bilja ne samo da se koriste za ublažavanje simptoma bolesti,već je njihova primena važna i u sprečavanju nastanka bolesti. U celom svetu postoji tradicija korišćenja lekovitog bilja, kao i pisani zapisi o korišćenju istih.  Savremena klinička ispitivanja potvrđuju vrednost i lekovitost, mnogih biljaka , pa je to jedan od razloga zašto sve više ljudi  koristi biljne preparate. Danas su poznata mnoga lekovita svojstva biljnih preparata koji se koriste u fitoterapiji.  Biljna medicina  se takođe lako uklapa u zdrav način života, koji se sve više propagira i koji je postao  trend. Ljudi su sve više svesni da zdrav način života je izbor između zdravlja i bolesti,  stoga sve češće za lečenje  uobičajenih zdravstvenih problema koriste preparate na bazi bilja,  koji su odobreni kao bezbedni i efikasni za upotrebu.

Lečenje biljnom medicinom pribegava skoro 70% populacije. U celom svetu, cetiri od pet osoba koristi preparate na bazi bilja kao osnovno sredstvo u očuvanju zdravlja. Jedan od razloga je taj što lekovi na biljnoj bazi imaju manje neželjenih efekata, a drugi je taj što biljni lekovi imaju dužu tradiciju kada je njihova upotreba u pitanju. Njihova primena u razvijenom svetu je sve češća i rasprostranjenija. Danas oko 40 odsto proizvoda farmaceutske industrije čine preparati biljnog porekla.

Naravno, da lekovi na bazi bilja ne mogu da zamene lekove koji se izdaju na lekarski recept, ali u mnogim slučajevima služe kao dopuna konvencionalnog načina lečenja lekovima. Lečenje biljem i savremena medicina sve više  se upotpunjuju, potpomažući lečenje mnogih bolesti. Cena biljnih lekova često je pristupačnija, a bezbednost njihove primene veća od sintetičkih lekova.

Prirodni preparati napravljeni na bazi bilja, moraju se primenjivati stručno, kako bi se očuvala njihova vrednost  i izbegle situacije, koje mogu nastati  ukoliko se  fitoterapijom bave nestručni i neuki ljudi.

Preparati  napravljeni na bazi bilja na tržištu su dostupni u različitim oblicima: kapsule ili tablete, kao tečni biljni ekstrakti.

Prirodni, biljni lekovi su imperativ zdravija budućnosti.

Read More

Lekoviti preparati na bazi bilja

Read full article  | Comments Off

lekovi iz prirode

Nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, svakodnevni stres mogu dovesti do pojave malignih bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa.

Lekoviti preparati napravljeni na bazi  bilja, sadrže veliki broj sastojaka koji stimulišu procese u čovečjem organizmu i na taj način leče ili umanjuju simptome mnogih oboljenja.

Lekovito bilje se od davnina koristi za jačanje odbrambene snage organizma,  za ublažavanje simptoma bolesti , kao i za  podsticanje organizma na samoiscelenje. Od kada postoji čovečanstvo biljke su se koristile u ishrani, pa je verovatno  od tog perioda  počelo odvajanje nekih biljnih vrsta, za koje se verovalo ili se pokazalo u praksi da imaju lekovito dejstvo.

Preparati na bazi bilja mogu se koristiti u  prevenciji, kao terapija ili kao dopunska terapija mnogih bolesti.

Najveći broj podataka o lekovitom bilju prenosio se vekovima sa kolena na koleno, mada danas postoji nauka koja  izučava lekovita svojstva biljaka i bavi se biljem.

Priroda nudi veliki izbor lekovitog bilja, od kojih se prave prirodni preparati koji pomažu u lečenju brojnih zdravstvenih  tegoba.

Iako je lečenje  lekovitim biljem poznato još od nastanka  čovečanstva, i  primenjivano je vekovima, u novije vreme sve više dobija na značaju i ima sve širu primenu u celom svetu.

Lekovite biljke danas su našle primenu kako u savremenoj farmaciji, tako i u kozmetologiji.

Lekoviti preparati se mogu praviti od korena, listova, stabljike, plodova ili  semena biljaka. Neke od biljaka  imaju višestruku namenu. Hranljive i lekovite sastojke koje sadrže biljke možemo koristiti kao hranu, lek ili začin.

Preparati napravljeni na bazi bilja podižu imunitet, podstiču  stvaranje otpornosti organizma od infekcija, prehlada i gripa, pomažu i kod slabosti organizma  koji je nastao kao posledica umora, stresa, rigoroznih dijeta, nesanice i dugotrajnih bolesti.

Ono što je veoma bitno je da lekoviti preparati na bazi bilja  nemaju štetnih efekata i interakcija, odlični su  kao preventiva i predstavljaju  efikasan način za   rešavanje  zdravstvenih  problema. Veliki  je broj preparata spravljenih  na bazi bilja koje možete koristiti  za prevenciju gripa,  podizanje imuniteta,  zaštitu zdravlja.

Lekoviti preparati na bazi bilja na tržištu su dostupni u različitim oblicima:  u obliku kapsula ili tableta, kao tečni biljni ekstrakti.

Za bilo koju  bolest, lek se može pronaći u lekovitom bilju. Važno je  poznavati bilje, znati kojim biljkama se šta leči. Mešavine lekovitog bilja daju  velike mogućnosti  za izlečenje.

Read More

Prednosti prirodnog lečenja

Read full article  | Comments Off

prirodno lečenje

Nezdrava ishrana, konzumiranje cigareta, alkohola, fizička neaktivnost, stres, zagađenost neposrednog okruženja i životna sredine su činioci nezdravog načina života. Savremeni, nezdrav način života, sa svim gore navedenim karakteristikama,  za posledicu može imati  slabljenje prirodnih funkcija ljudskog organizma i pojavu bolesti.

Prirodno lečenje  lekovitim biljem i preparatima dobijenim iz  prirode pozitivno utiče na zdravlje i pomaže u lečenju i najtežih bolesti, što je naučno dokazano i nebrojeno puta potvrđeno u praksi.

Prirodni lekovi ne mogu zameniti sve sintetičke lekove, ali u dosta slučajeva leče ili pomažu u lečenju raznih bolesti kao dopuna. Fitoterapija je danas nezamenjiva dopuna oficijalnoj medicini i izuzetno poboljšava terapijski učinak. Lekovi na biljnoj bazi imaju mnogobrojne prednosti . Sigurniji su, jeftiniji,  delotvorniji od sintetičkh lekova, pa stoga ne čudi njihova sve češća i rasprostranjenija  primena u razvijenom svetu.

Lekovi  napravljeni na bazi bilja, meda i lekovitih gljiva imaju dugu tradiciju kada je njihova upotreba u pitanju, manje neželjini efekat, pa je to još jedna od prednosti  i razlog  korišćenja  kod ne malog broja ljudi.

Prirodni preparati napravljeni od bilja i meda ne stvaraju zavisnost i naviku, već na prirodan način vraćaju sklad i ravnotežu  organizma i održavaju organizam vitalnim.

Kod sprovođenja prirodnog lečenja  morate biti strpljivi, jer delovanje prirodnih lekova duže traje i rezultati se ne pokazuju odmah već posle dužeg vremena. Lekovi na bazi bilja ne leče sve bolesti , ali sa njima u organizam  se unose vrlo vredne materije poput eteričnih ulja, vitamina, prirodni hantioksidanasa, flavonoida, minerala, enzima.  Organizam biva jači i otporniji, poboljšava se metabolički proces i odstranjuju štetne materije iz organizma.

Lečenje prirodnim putem to jest biljem  je prvi oblik medicine koji je čovek upoznao. Hiljadama godina je bio jedini način lečenja. Tradicija preparata na biljnoj bazi   datira još od neandertalaca, a danas  predstavlja slobodan izbor u lečenju bolesti.

Danas  je fitoterapija deo naučne medicine i čini osnovu, preventivu i pomoć pri lečenju mnogih bolesti.

Cilj prirodnog lečenja  je osposobljavanje organizma da se izbori sa bolešću. Ova vrsta lečenja što je stadijum bolesti blaži daje i bolje  rezultate. Najkorisnija je u prevenciji bolesti

O zdravlju vodite računa dok ga imate a ne samo onda kada Vas napusti.

Read More

Šta je fitoterapija

Read full article  | Comments Off

lecenje biljem

Biljke su vekovima  bile korisne, a ponekad i spasonosna lekovita  sredstva za čoveka. Fitoterapija predstavlja  prvi oblik medicine koji su ljudi poznavali i  prenosili  ih usmenim putem. Nauka o lečenju lekovitim biljkama poznata pod imenom fitoterapija  nastala je još pre vremena pisanih tragova. Fitoterapija je vekovima bila glavni metod lečenja  zdravstvenih tegoba, da bi je zadnja dva veka potisnula savremena farmacija.  Zadnjih godina fitoterapija  postaje sve više popularna, vraća se na svoje pozicije, jer su ljudi shvatili koliko je bitno da se održi ravnoteža sa prirodom.

U Srbiji  fitoterapija je uz akupunkturu, kiropraktiku i homeopatiju priznata kao tradicionalna metoda lečenja.

U našoj zemlji narod je oduvek verovao u lečenje biljkama. Upotreba lekovitog bilja kao terapijskog sredstva kod našeg naroda ima bogatu i dugu tradiciju. Od lečenja fitoterapijom ne zaziru  ni vrhunski intelektualci, ni neškolovane osobe.

Gotovo da nema zdravstvene tegobe gde fitoterapija ne bi mogla da nađe svoju primenu i uklopi se u sisteme lečenja. Veliki broj savremenih lekova potiče od lekovitih biljaka. Sa otkrićem novih farmaceutskih svojstava biljaka, tradicionalna narodna medicina sve više se priznaje i ima primenu u  dopuni savremene medicine.

Lekovito bilje se koristi  za pripremanje  čajeva, ekstrakta, tinktura, rastvora, sirupa, kupki, krema, masti.

Fitoterapija se preporučuje za prevenciju  i ublažavanje zdravstvenih tegoba. Maksimalni efekat fitopreparata je do dve nedelje od početka primene, jer fitopreparat ne deluje trenutno već delovanje  nastupa postepeno. Da bi se došlo do željenih rezultata potrebno je redovno uzimanje  preparata. Većinu zdravstvenih problema  možete uspešno lečiti upotrebom lekovitog bilja.

Najveća prednost ovog načina lečenja  ogleda se u tome da primena fitoterapije  ne  može  škoditi organizmu.  Fitoterapija  ne samo da otklanja  posledice, već otklanja i uzročnike  zdravstvenog problema. Redovnim korišćenjem fitopreparata  možete olakšati manje zdravstvene probleme kao što su prehlada, glavobolja, nesanica ili menstrualne tegobe, a u slučaju težih bolesti, fitoterapiju treba obavezno kombinovati   sa klasičnim lekovima.

Fitoterapija je očuvala načine lečenja koje je savremena medicina zanemarivala decenijama, pa i duže. Obolele  osobe u poslednje vreme sve češće posežu za fitoterapijom, pre svega  zbog želje za samolečenjem, i zbog aktiviranja vlastitog regulacijskog sistema, kao i želje da bolest spreče. Upravo  sve ovo je uzrok  pojačanog interesovanja za upotrebu lekovitog bilja kao i ostalih metoda prirodnog lečenja. Tu su naravno i drugi razlozi od kojih možemo izdvojiti manjak poverenja u lekove komercijalnih farmaceutskih ustanova

Read More

Zdrava ishrana za dobro zdravlje

Read full article  | Comments Off

zdrava ishrana

Jedan od najvaznijih problema savremenog čoveka  postala je pravilna i zdrava ishrana. Zdrava ishrana omogućava pravilan i fizicki i duhovni razvoj  naročito kod dece. Ako ne vodite računa o ishrani, ako ne upražnjavate fizičku aktivnost, postaćete faktor rizika za mnoge bolesti. Zdrava ishrana i fizička aktivnost jačaju imunološki sistem, stvaraju  otpornost organizma,  vraćaju raspoloženje, smanjuju stres, doprinose kreativnosti na poslu. Organizam jača i imaćete višak pozitivne energije koja vas pokreće. Dobrim životnim navikama smanjuje se  šansa za  dobijanje visokog pritiska i šećernu bolest.

Usvojite zdrave navike i učinite nešto kako bi umanjili  rizike po vaše zdravlje. Svaka nova pozitivna navika u životu mora se sprovoditi postepeno, jer se samo na taj način  ostvaruje dugoročna korist.

Da počenete da vodite računa o svom zdravlju nikada nije kasno. Preventiva je najbolja odbrana od svih bolesti. Ukoliko smanjite rizike po vaše zdravlje promenom načina ishrane, pozitivne uticaje možete očekivati brzo. Donesite  odluku da počnete da se zdravo hranite. Za početak to je dovoljno. Zdrava i pravilna  ishrana je preduslov zdravog života. Našem telu  je potrebna zdrava hrana i redovna fizička  aktivnost, da bi ostvarilo svoj puni potencijal. Nepravilni i nedovoljno izbalansirani obroci su karakteristika današnje ishrane mnogih osoba. Obroci sa  previše masnoće, mesa, hleba a sa malo mlečnih proizvoda, voća i povrća čine  nepravilnu ishranu koja je faktor rizika za nastanak različitih obolenja. Zbog nepravilne ishrane trpi čitav organizam. Jednostavnom promenom ishrane veoma je lako  izbeći mnoge komplikacije.

Šta vam donosi zdrava i pravilna ishrana:

-više energije i vitalnosti

-održavanje telesne težine

-jačanje imunog sistema

-usporavanje starenja

-smanjenje umora i iscrpljenosti

-povećanje koncentracije

-izbegavanje ozbiljnih zdravstvenih problema kao što bolesti srca, neke vrste raka, dijabetes.

Koje namirnice treba konzumirati?

– Zeleno povrće. Ishrana bogata povrćem poput  brokolija i kupusa smanjuje rizik od gubitka pamćenja i kancera.

-Integralne žitarice sadrže  vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, koji utiču na  smanjenje  rizika od kardiovaskularnih bolesti i različitih tipova kancera.

-Bobice, borovnice, kupine i brusnice su  voće  pre svega, bogato antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje i odlična su  prevencija kancera.

-Maslinovo ulje . Ukoliko u vašoj ishrani dominira maslinovo ulje imate manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka, slabijeg pamćenja.

-Paradajz i ostalo crveno povrće.

-Orašasti plodovi poput  badema i oraha odličan su izvor zdravih masti, vitamina i proteina koji su veoma bitni u  očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga.

-Riba i plodovi mora odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su takođe važne u borbi protiv zapaljenskih procesa.

Ništa nije toliko bitno kao zdrava i pravilna  ishrana.

Read More