Prednosti biljnih lekova

prirodni lekovi

Biljni lekovi  imaju dugu tradiciju kada je njihova upotreba u pitanju, manje neželjini efekat, i to je razlog zašto veliki procenat ljudi pre koristiti lekove na biljnoj bazi nego lekove napravljene na hemijskoj osnovi?

Lekovi na biljnoj bazi koriste se za lečenje mnogih bolesti, ali i kao prevencija. Postoje oboljenja, čije simptome možete sami prepoznati i lečiti ih bez odlaska kod lekara.

Međutim i sa biljnim lekovima treba biti oprezan.

Zbog manje neželjenih efekataiI zbog sve veće potražnje farmaceutske kuće počele su da proizvode lekove na biljnoj bazi.

Lekovi na biljnoj bazi ne mogu zameniti sve lekove, ali u dosta slučajeva mogu lečiti ili pomoći u lečenju raznih bolesti kao dopuna. Fitoterapija danas predstavlja skoro nezamenjivu dopunu oficijalnoj medicini i izuzetno poboljšava terapijski učinak. Preparati na biljnoj bazi  mogu se koristiti u lečenju skoro svih oboljenja, zahvaljujući tome što su sigurniji, jeftiniji, i delotvorniji od sintetičkih lekova. Uistinu biljni lekovi ne mogu zameniti sve farmaceutske proizvode, ali  zadnjih godina njihova primena u razvijenom svetu je  sve češća i rasprostranjenija.

Fitoterapija predstavlja prvi oblik medicine koji je čovek upoznao. Vekovima je bio jedini način lečenja, a zahvaljujući iskustvima,  znanje se prenosilo sa generacije na generaciju. Tradicija biljnih preparata  datira još od neandertalaca, a danas je slobodan izbor u lečenju.

Efikasnost prirodnih preparata na bazi bilja, kada je u pitanju preventiva i lečenje, zavisi od kompletne i dobre dijagnoze. Prirodni lekovi se moraju primenjivati stručno i uz lekarsku asistenciju. Lekovi na bazi bilja  i savremena medicina  sve više  se upotpunjuju, potpomažući lečenje mnogih bolesti.

Savremena fitoterapija nije “alternativna medicina”, već deo naučne medicine i čini osnovu, preventivu i pomoć pri izlečenju raznih bolesti.

Prednosti biljnih lijekova

Biljke čine sastavni deo našeg sveta od kojih je čovek, uprkos napretku, i dalje zavistan.

Biljni lekovi ne stvaraju naviku i zavisnost, na prirodan način vraćaju sklad i ravnotežu, održavaju organizam vitalnim. Posebno se preporučuju kao preventiva i kod hroničnih poremećaja  jer deluju na uzroke poremećaja.

Kod sprovođenja fitoterapije treba biti strpljiv jer su delovanje, i rezultati, dugotrajni. Lekovima na bazi bilja ne možete sve izlečiti, ali sa njima unosite u organizam vrlo vredne materije kao što su eterična ulja, vitamini, prirodni antioksidansi, flavonoidi, minerali, enzimi.  Organizam se jača otporniji je, poboljšavaju se  metabolički procesi i odstranjuju štetne materije iz organizma

Upotreba  biljnih lekova na pravilan način, gotovo da i nema neželjene efekte, a ukoliko ih i ima tada su oni svedeni na najmanju moguću meru.Comments are closed.

This entry was posted on August 6, 2014 and is filed under Prirodni lekovi. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.