Kako prevazići klimaks

klimaks tegobe

Neke žene i ne primećuju kada je klimaks kod njih počeo, a kod nekih se javlja loš san valunzi, razdražljivost, umor, depresija, pojačano znojenje, bolovi u mišićima,crvenilo u licu. Svaka zena doživljava klimaks na drugačiji način. U nekim slučajevima dolazi do povećanja arterijskog pritiska ili do klimakterijske kardiodistrofije – bolova u predelu srca, bez promene na EKG-u i neefikasnosti uobičajnim medicinskim preparatima.

Menopauza se ne smatra bolešću, već periodom u životu žene kada dolazi do poslednjeg menstrualnog krvarenja zbog prestanka delovanja hormona na sluzokožu jajnika.

Opadanje  nivoa estrogena u vreme menopauze kod žene  za posledicu ima  promene u reproduktivnom sistemu,  mozgu, srcu, kostima, koži, takoreći celom organizmu.

Klimaks je period od desetak godina neposredno vezan za menopauzu.

Kao što smo rekli  klimaks nije bolest ali se protiv neprijatnih simptoma koje prouzrokuje  može i treba  boriti na više načina.

Morate imati pozitivan  stav,  lično samopouzdanje i shvatiti da sa klimaksom nije i kraj života, već je to period u kome možete uživati  sa unučićima, ići na odmor, družiti se, putovati i biti opušteni.

Jedan od najboljih načina da prevaziđete klimaks je da ste okruženi porodicom koja vas razume, da imate ljubav i podršku,  jer vam je ona u tim trenucima najpotrebnija.

Hranite se zdravo, jer zdrava ishrana može da eliminiše mnoge tegobe u menopauzi.  Unosite dovoljno kalcijuma u organizam kako bi sprečili osteporozu.

Budite fizički aktivni  kako bi vam i telo i duh bili zdravi. Nađite vreme samo za sebe,negujte se, redovno posećujte frizera i idite na kozmetičke tretmane.

Alkohol i duvan zaboravite, jer mogu imati u ovom periodu negativne posledice po vaš organizam.

Ne zanemarujte umne aktivnosti, ne dozvolite da vam mozak postane lenj. Čitajte, idite u pozorište, rešavajte ukrštenice. Za prevzilaženje usamljenosti i depresije koja je čest pratilac klimaksa preporučuje se druženje i putovanja.

Ukoliko imate povremene krize, možete povremeno uzeti  lekove protiv bolova ili lekove za smirenje koji će vam pomoći da lakše prevaziđete krizu.

Ako  imate veoma izražene neprijatne simptome klimaksa na tržištu postoji dosta prirodnih preparata koji mogu ublažiti tegobe. Najbolje je da koristite  prirodnu terapiju kako bi  se uspostavila ravnoteža  organizma.Comments are closed.

This entry was posted on September 9, 2014 and is filed under Zdravlje zena. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.