Zdrava ishrana za dobro zdravlje

zdrava ishrana

Jedan od najvaznijih problema savremenog čoveka  postala je pravilna i zdrava ishrana. Zdrava ishrana omogućava pravilan i fizicki i duhovni razvoj  naročito kod dece. Ako ne vodite računa o ishrani, ako ne upražnjavate fizičku aktivnost, postaćete faktor rizika za mnoge bolesti. Zdrava ishrana i fizička aktivnost jačaju imunološki sistem, stvaraju  otpornost organizma,  vraćaju raspoloženje, smanjuju stres, doprinose kreativnosti na poslu. Organizam jača i imaćete višak pozitivne energije koja vas pokreće. Dobrim životnim navikama smanjuje se  šansa za  dobijanje visokog pritiska i šećernu bolest.

Usvojite zdrave navike i učinite nešto kako bi umanjili  rizike po vaše zdravlje. Svaka nova pozitivna navika u životu mora se sprovoditi postepeno, jer se samo na taj način  ostvaruje dugoročna korist.

Da počenete da vodite računa o svom zdravlju nikada nije kasno. Preventiva je najbolja odbrana od svih bolesti. Ukoliko smanjite rizike po vaše zdravlje promenom načina ishrane, pozitivne uticaje možete očekivati brzo. Donesite  odluku da počnete da se zdravo hranite. Za početak to je dovoljno. Zdrava i pravilna  ishrana je preduslov zdravog života. Našem telu  je potrebna zdrava hrana i redovna fizička  aktivnost, da bi ostvarilo svoj puni potencijal. Nepravilni i nedovoljno izbalansirani obroci su karakteristika današnje ishrane mnogih osoba. Obroci sa  previše masnoće, mesa, hleba a sa malo mlečnih proizvoda, voća i povrća čine  nepravilnu ishranu koja je faktor rizika za nastanak različitih obolenja. Zbog nepravilne ishrane trpi čitav organizam. Jednostavnom promenom ishrane veoma je lako  izbeći mnoge komplikacije.

Šta vam donosi zdrava i pravilna ishrana:

-više energije i vitalnosti

-održavanje telesne težine

-jačanje imunog sistema

-usporavanje starenja

-smanjenje umora i iscrpljenosti

-povećanje koncentracije

-izbegavanje ozbiljnih zdravstvenih problema kao što bolesti srca, neke vrste raka, dijabetes.

Koje namirnice treba konzumirati?

– Zeleno povrće. Ishrana bogata povrćem poput  brokolija i kupusa smanjuje rizik od gubitka pamćenja i kancera.

-Integralne žitarice sadrže  vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, koji utiču na  smanjenje  rizika od kardiovaskularnih bolesti i različitih tipova kancera.

-Bobice, borovnice, kupine i brusnice su  voće  pre svega, bogato antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje i odlična su  prevencija kancera.

-Maslinovo ulje . Ukoliko u vašoj ishrani dominira maslinovo ulje imate manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka, slabijeg pamćenja.

-Paradajz i ostalo crveno povrće.

-Orašasti plodovi poput  badema i oraha odličan su izvor zdravih masti, vitamina i proteina koji su veoma bitni u  očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga.

-Riba i plodovi mora odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su takođe važne u borbi protiv zapaljenskih procesa.

Ništa nije toliko bitno kao zdrava i pravilna  ishrana.



Comments are closed.

This entry was posted on October 2, 2014 and is filed under Zdravlje zena. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.