Prevencijom do zdravlja

prirodni lekovi

Prema nekim podacima Svetske zdravstvene organizacije uzrok  70% svih bolesti su loše životne navike i uticaj spoljašnje sredine. Naročito je u svetu rasprostranjenost malignih bolesti u porastu. Mnoge bolesti, pa čak i maligne  mogu se sprečiti adekvatnom prevencijom. Otkrivanje malignih promena u ranom stadijumu doprinosi da se spasu mnogi životi. Zato posebnu pažnju treba posvetiti eduakciji stanovništva.

Jedan od  mogućih uzroka pojave karcinoma, na koji je moguće preventivno delovati je konzumiranje cigareta. Procenjuje se da čak 30% smrtnosti od karcinoma uzrokuju cigarete. Kada  je u pitanju karcinom pluća procene su da je pušenje uzrok u 90% slučajeva.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije tvrde da samo prestanak pušenja, može da doprinese da se u svetu  broj obolelih od malignih bolesti smanji za trećinu.

Savetovališta za odvikavanje od  pušenja postoje pri mnogim zdravstvenim ustanovama,i dostupno  je  stanovništvu.

Takođe nepravilna ishrana i gojaznost dovodi se u vezu  sa pojavom mnogih bolesti pa i malignih.

Pogrešan izbor namirnica koje se konzumiraju, neodgovarajuća priprema  hrane i prekomerni unos  kalorija može povećati rizik za  razvoj  kancera  na debelom crevu, dojci, materici, bubrezima i jednjaku.

Da bi sačuvali zdravlje potrebno je da se vodi računa o ishrani. Izbegavati crveno meso.Takođe  konzervirana, dimljena ili prerađena hrana, vrela jela i napici mogu biti rizik za pojavu bolesti. Veoma je bitno održavanje telesne težine. Moraju se poštovati pravila  zdrave ishrane, koja podrazumeva svakodnevni unos  raznovrsnog voća i povrća, u ishranu morate uvrstiti  mahunarke, cela zrna žitarica, koštunjave plodove. Sve namirnice najbolje je kuvati  na pari ili dinstati sa malo vode. Pečenje i prženje izbegavajte.

Fizička aktivnost je takođe bitna. Ukoliko ste svakodnevno fizički aktivni smanjićete telesnu težinu, što  indirektno doprinosi u  prevenciji karcinoma, ne debelom crevu, dojci i prostati. Pretpostavka je da smanjena ili nikava fizička aktivnost  može biti jedan od rizika za pojavu maligne bolesti.

Svakodnevna šetnja od najmanje 30 minuta,vožnja bicikle ili druge vežbe  dovoljni su za održavanje dobre psihofizičke kondicije.

Prekomerna konzumacija alkohola  takođe je jedan od rizika za pojavu karcinoma  jetre, usne duplje, ždrela, grkljana i jednjaka, dojkei debelog creva.

Umerenost  u hrani i piću, svakodnevna fizička aktivnost su najbolja prevencija zdravlja.

Prevencija  zdravlja takođe obuhvata i redovan sistematski pregled jednom godišnje.

Mnoge bolesti odnose živote zato što se ne otkriju na vreme.

Kada bolest uočite na vreme, dovoljno je da  promenite štetne navike, i na taj način sprečite njen dalji razvoj. Mogućnosti za primenu terapije u ranoj fazi bolesti  je veća,  a šansa za ozdravljenje realna.

Ulažite u zdravlje dok ste zdravi.



Comments are closed.

This entry was posted on April 4, 2017 and is filed under Prirodni lekovi. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.