Fizička aktivnost odbrana protiv stresa

80 odsto izostanaka sa posla prema nekim  istraživanjima   uzrokovano je stresom. Ukoliko se stresne situacije ne prepoznaju i ne uklone  na vreme mogu dovesti do pojave hroničnih oboljenja I niz zdravstvenih problema.

Uzrok vaše bolesti je stres, je rečenica koju možete često čuti kada posetite lekara. Osobe koje se bave stresogenim profesijama poput novinara, pilota, menadžera, direktora, hirurga, profesora, vrhunskih sportista i trenera, ali i svi oni koji su pod  izuzetnim psihičkim naporom, koji žive brzo i pod stalnom  su tenzijom, spadaju u grupu ljudi podložnih stresu. Pod stresom možete biti stalno a da toga niste ni svesni  U svetu  je težište da se radi na preventivi to jest na sprečavanju razvoja stresnih reakcija koje mogu imati negativne posledice. Bitno je da se sa terapijom počne na vreme kako bi se posledice stresa sprečile ili ublažile.

Poslednjih godina sve više  se primenjuju  specijalni, tzv. selektivni antistres programi sportske rekreacije, koji su namenjeni osobama koje  obavljaju odgovoran i naporan posao, koji su u svakodnevnom životu izloženi stresnim situacijama, u stalnoj su žurbi, i teško nalaze vreme da se odmore i opuste.  Ukoliko vam se jave zdravstvene tegobe  poput hroničnog zamora, nesanice, uznemirenosit, nestabilnog krvnog pritiska, gubljenja koncentracije,osećanje  probavnih I drugih  smetnji, vreme je da potražite stručnu pomoć.

Loše pamćenje, osecaj strepnje, napetosti, tuge, razdražljivosti, impulsivnosti, brza promena raspoloženja, slaba koncentracija su najćešći  psihički simptomi stresa. Spas od stresa „krije” se  u zdravom načinu života, koji podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, zdravu ishranu, oslobađanje od štetnih navika  poput alkohola, pušenja, droge, kao i redovne  preglede radi otkrivanja potencijalnih bolesti.

Vežbe koje obezbeđuju smirenost i koncentraciju otklanjaju  mogućnost stresa, i  utiču na smanjenje  njegovog dejstva. Da bi postigli harmoniju u organizmu  potrebna je pravilna povezanost mentalnih i fizičkih aktivnosti. Intenzivno vežbanje  i sportove koje imaju takmičarski karakter treba izbegavati. Osobama  koje su podložne stresu   preporučuju se  vežbe sa skladnim, usporenim pokretima, u koje spadaju  meditacija, joga,  vožnja biciklom, redovne šetnje i plivanje.Kasnije možete preći na fitnes ili neki drugi sport. Osim fizičke aktivnosti u borbi protiv stresa potrudite se i da imate  pozitivan, stav prema  stvarima od značaja.  Zdrav način života koji podrazumeva svakodnevnu fizičku aktivnost je ključ uspeha za rešavanje problema I oslobađanje od  pojačanog stresa.



Comments are closed.

This entry was posted on June 8, 2017 and is filed under Zdravlje muskaraca, Zdravlje zena. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.