Zdravlje treba da vam bude prioritet

Moderan  ubrzan način života nosi sa sobom puno stresa, loše životne navike, a sve to može dovesti di narušavanja vašeg zdravlja.

Najbitnije svakom čoveku je da bude zdrav, što znači da zdravlje treba sačuvati, a jedini način za to je voditi zdrav život.

Šta podrazumeva zdrav život?

– -Zdravu ishranu koja podrazumeva konzumiranje voća i povrća koje obiluje svim potrebnim vitaminima. U svoju ishranu ubacite vlakna jer pospešuju probavu, daju osećaj sitosti i odražavaju normalnu funkciju probavnog sistema.  Konzumirajte salatu, jaja, meso, ribu. Veoma je bitno da u organizam unesete puno vode.

-Unos  dovoljne količine proteina i ugljenih hidrata potreban je za razvoj mišića

-Izbegavajte brzu hranu. Zamenite je obrocima koji su skuvani od zdravih namirnica .

-U toku dana unesite u organizam pet porcija voća i povrća, smanjite unos   crvenog mesa i prerađenje hrane.

-Izbegavanje unosa energetskih i gaziranih pića koji mogu nepovoljno da utiču na organizam

-Svakodnevnu fizičku aktivnost. Fizička aktivnost treba da postane deo Vaše rutine. Kada god možete krećite se peške, koristite stepenice umesto lifta, ne izbegavajte kućne poslove jer i oni su neka vrsta fizičke aktivnosti. Ne dozvolite sebi da ceo dan provedete sedeći ispred tv ekrana. Slobodno vreme koristite da  ga što duže provedete napolju.

-Budite mentalno aktivni. Trenirajte mozak. Čitajte knjige , rešavajte ukrštenice. Rešavanje interesantnih mozgalica, umanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

–  Dovoljno sna. Naučno je dokazano da nedovoljno spavanje donosi manjak  energije tokom dana. Kvalitetan san doprineče da tokom celog dana budete sveži i odmorni.  Osam sati sna smanuje  rizik od kardiovaskularnih oboljenja,  smanjuje stres i anksioznost.

-Budite optimista i zahvalni na onome što imate. Za celokupno zdravlje mentalna stabilnost igra veoma važnu ulogu.

-Smejte se često. Dokazano je da smeh deluje pozitivno na  dobro zdravlje. Optimistični pogled na  sve oko vas, izmamljuje  i osmeh. Neka on bude na vašem licu svakodnevno.

Obolele osobe najbolje znaju koliko im je bitno  da ozdrave i koliko je zdravlje važno. Zdravlje je bitno za svakog i zato bi svi trebali da najveću pažnju poklone očuvanju zdravlja, i kada ga imaju da ga cene.

Posvetite se fizičkom i duševnom zdravlju u najboljem smislu.

Živite zdravo da bi bili zdravi. Neka Vam zdravlje bude prioritet. Zdravlje je ključno za život, i temelj svega ostalog u životu.



Comments are closed.

This entry was posted on November 3, 2018 and is filed under Zdravlje muskaraca, Zdravlje zena. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.