Kako da Vam hrana bude lek?

zdrava ishrana

Poznato je da se hrana još od nastanka čovečanstva koristi kao lek. Izbor, kombinacija i  način pripremanja namirnica  direktno ima uticaj na zdravlje.

Danas mnogi zbog sve bržeg tempa života  pravilnoj ishrani ne posvećuju dovoljno pažnje, već je zanemaruju i hrane se nezdravo.

Nedavna istraživanja su pokazala da sve ono što hranom unesete u organizam i te kako ima uticaja na opšte zdravstveno stanje.

Namirnice koje u sebi imaju visok sadržaj vode, poput lubenice, krastavca i celera odlične su za „ispiranje“ organa za varenje. Iz tog razloga konzumirajte što više sočnog povrća i voća. Ove namirnice su odlične za oslobađanje osećaja nadutosti.

Za rešavanje problema nadimanja, koje je znak da vam creva ne funkcionišu dobro potrebno je da konzumirate namirnice bogate vlaknima i enzimima koje olakšavaju varenje.

Vodite računa o unosu dovoljne količine gvožđa. Ima ga najviše u spanaću i belom pasulju.

Kada se osećate neraspoloženo, konzumirajte tunjevinu, brazilske orahe, jaja ili ćuretinu, jer se u ovim namirnicama nalazi  mineral selen. Manjak ovog mineral u organizmu može izazvati sklonost  ka depresiji, jer je selen  ključan za proizvodnju hormona štitne žlezde, koja  ima uticaj na metabolizam i raspoloženje.

Maslinovo ulje ili ulje od zrna grožđa, niskomasni mlečni proizvodi, žitarice, takođe treba da budu svakodnevno na trpezi.

Povrće je najbolje konzumirati sveže, kao salatu. Ukoliko  niste ljubitelj svežeg povrća onda ga lagano termički obradite, barenjem ili na grilu. Ribu jedite najmanje dva puta nedeljno. Unosite dovoljne količine vode u organizam. Osim vode možete konzumrati čajeve i limunadu, naravno bez šećera.

Čaša soka od višanja  popijena dva sata pre spavanja doprineće boljem snu. Poznato je da višnja sadrži melatonin, hormon koji telu signalizira da je vreme za spavanje.  Još jedan savet za dobar san. 30 minuta pre odlaska na spavanje, pojedete nekoliko zalogaja hrane. To će Vam pomoći da lakše zaspite.

Svako mora preuzeti odgovornost za sopstveno zdravlje. Napravite promene u načinu ishrane i stilu života. Hrana, koju konzumirate svakodnevno treba da bude Vaš najveći saveznik  za održavanje dobrog zdravlja. Pravilna i zdrava ishrana ne samo da će Vas  poštedeti  od bolesti, već će u znatnoj meri ublažiti stres.

Svetski stručnjaci za zdravlje i ishranu  slažu se  da je hrana najznačajniji lek  21 veka.



Comments are closed.

This entry was posted on March 2, 2015 and is filed under Zdravlje zena. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.