Fizička aktivnost i pravilna ishrana ključ zdravlja

zdrava ishrana

Sve ubrzaniji tepo života ostavlja malo vremena da se povede računa o zdravlju. U savremenim uslovima života, sve fizičke aktivnosti svedene su na minimum.

Način života u velikoj meri utiče na zdravlje. Pravilna ishrana i fizička aktivnost  predstavljaju ključ za dobro zdravlje.

Svakodnevno se apeluje i u medijima i na tv-u  da je potrebno voditi zdrav život, koji podrazumeva pravilnu ishranu i redovnu  fizičku aktivnost. Moraju se usvojiti zdrave navike kako bi se smanjili rizici po zdravlje

Nepravilan način ishrane i smanjeno ili potpuno odsustvo fizičke aktivnosti  su glavni faktori rizika za nastanak mnogih bolesti.

Osnovni principi pravilne ishrane ogledaju se u umerenosti i raznovrsnosti.

Svakodnevno u ishrani moraju biti zastupljene sve grupe namirnica. Unesite u ishranu što više voća i povrća.Hranu pripremajte  sa što manje masnoće, izbegavajte prženje. Dinstana i kuvana hrana mnogo je zdravija.

Visok holesterol i povišeni trigliceridi ključni su faktori za razvoj srčanih bolesti. Trans masne kiseline kao i zasićene masti povećavaju nivo holesterola u krvi. Konzumirajte namirnice koje u sebi sadrže nezasićene masti.  Izbegavajte grickalice.

Umerena i redovna fizička aktivnost  smanjuje rizik za nastanak srčanih oboljenja , osteoporoze, šećerne bolesti, moždanog udara, depresije,  pomaže u dostizanju i održanju zdrave telesne težine.

Bez obzira koju fizičku aktivnost izaberete, bio to sport ili samo rekreacija  osećaćete se mnogo bolje. Cilj  fizičke aktivnosti ne treba da bude napor, već korist za vaše telo i vašu dušu.

Joga, plivanje,  trčanje, timski sportovi, vožnja bicikla ili lagana šetnja učiniće da  poboljšate izgled ili sprečite nastanak  bolesti.

Dokazano je da osobe koje se aktivno bave sportom duže žive.

Svakodnevno vežbanje jača imunološki sistem, što je odlično za prevenciju karcinoma, ali i  usporavanje širenja malignih ćelija.

U borbi protiv stresa, fizička aktivnost je način  za izbacivanje negativne energije iz organizma.

Fizička aktivnost je najbolji način za unapređenje zdravlja. Sagorevanje kalorija, potrošnja energije koju unosite hranom, smanenje nivoa šećera i holesterola u krvi,su pozitivni efekti redovne fizičke aktivnosti.

Osobe koje su fizički aktivne bolje su raspoložene, u boljoj su kondiciji,  bolje reaguju na stres, zadovoljnije su sobom. Redovna fizička aktivnost i do 50% smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Održavanjem umerenog nivoa fizičke aktivnosti možete odlučujuće uticati na dobro stanje zdravlja i prevenciju bolesti.



Comments are closed.

This entry was posted on May 31, 2015 and is filed under Prirodni lekovi. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.