Lekovite biljke koje treba da imate u kućnoj apoteci

nana prirodni lek

Od davnina  lekovite biljke se koriste za lečenje mnogih bolesti.

Navešćemo nekoliko biljaka koje treba da imate u kućnoj apoteci kako bi ih koristili kada vam budu zatrebale.Ukoliko imate lakši zdravstveni problem ne morate uvek posezati za tabletama. Koristite odgovarajuće lekovite biljke koje blagotvorno deluju na organizam i zdravstveni  problem koji imate.

 

Hajdučka trava

Poznato je da je hajdučka trava izuzetno lekovita, stoga se već dugi niz godina koristi   kao prirodni lek u  narodnoj medicini. Čaj od hajdučke trave reguliše rad organa za varenje, ima blago sedativno dejstvo, jača organizam, podstiče apetit. Melem od hajdučke trave daje odlične rezultate u lečenju hemoroida, posebno onih koji krvare.

Posebno je lekovita kod ženskih bolesti. Preporučuje ženama koje pate od bolnih i neredovnih menstruacija

Matičnjak

Njegova primena u narodnoj medicini je poznata od davnina. Veoma je cenjena lekovita biljka i slovi za jednu od  najmoćnijih biljka protiv  bolesti koje se javljaju kao posledica stresa.Takođe je dobra za smirenje nervnog sistema, deluje  protiv nesanice i nervoze. Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju. Ima odlična antivirusna svojstava, zato se koristi za lečenje virusnih infekcija.

Kopriva

Kopriva je jedan od najmoćnijih lekova iz prirode. U proleće kad krenu mladi izdanci ova biljka  je puna  hlorofila koji pomaže  u povećanju broja eritrocita tj. hemoglobina u krvi.

Listo kopive je bogat gvožđem, mineralima i vitaminom C. Treba ga koristiti u jelu jer je veoma hranljiva namirnica.

Poznato je diuretičko svojstvo koprive. Blagotvorna je kod  problema sa bubrezima i  urinarnih infekcija, jer  pospešuje eliminisanje  otrova i bakterija  iz organizma.  Delotvornost koprive se pokazala i kod raznih problema sa kožom, poput  ekcema kod dece. Upotrebljava se za jačanje korena kose i protiv peruti.  Pomaže i kod reume, može da ublaži upalu zglobova.

 

Neven

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven spada u biljke koje se najčešće koriste u  fitoterapiji  za lečenje širokog spektra bolesti.

U narodnoj medicini, od nevena se  prave brojni melemi koji se koriste za rešavanje zdravstvenih problema sa kožom kao što su  akne, bradavice, ekcem, psorijaza i seboreja, opekotine, ozebline, osipi, ubodi insekata, brže zaceljivanje rana.   Njegova delotvornosr pokazala se i kod  zacelivanja ranica na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smirivanju  upale debelog creva, normalizaciji rada jetre i lučenje zuči. Pokazalo se da neven ima  sposobnost u pročišćavanju krvnih sudova i  snižavnju nivoa holesterola u krvi.

Kamilica

Kamilica spada u lekovite biljke koje se od najdavnijih vremena upotrebljavaj u narodnoj medicini.

Korist se za opuštanje napetih i umornih  mišića, za probleme probavnog trakta kao i za  grčeve i dečje kolike. Čaj od kamilice ima umirujući efekat pa se stoga  koristi za lečenje nesanice i nervoze. Takođe čaj od kamilice je  najbolji prijatelj svake žene jer ublažava menstrualne grčeve.  Ima antibakterijska svojstva , pa je zato čaj od kamilice dličan za jačanje  imunog sistema i sprečavanje infekcija kao što su prehlada i grip.

Žalfija

Zalfija  je prirodni antiseptik i antibiotik. Zahvaljujući ovim svojstvima  blagotvorna je u lečenju  upala usne duplje i ždrela, upale krajnika. Nezaobilazni je  sastojak brojnih lekova koji se koriste za ispiranje usta i grla kod upala.

Narodna medicina je koristi za jačanje nerava, protiv prehlade i gripa, za čišćenje krvi, poboljšanje probave i za ublažavanje tegoba u klimaksu.

Menta

Ova biljka prijatnog ukusa je odlično  sredstvo za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba.

Čaj od svežih ili osušenih listova  nane pomaže  u lečenju žučnih i želudačanih tregoba, nadutosti,  gorušice, nadraženih creva, povraćanja i zatvora. Delotvoran je i kod  menstrualnih tegoba. Čaj od nane možete koristiti  i za poboljšanje apetita. Konzumiranje čaja od mente leči i sprečava nesanicu.

Ublažavanja određenih  zdravstvenih problema lekovitim biljem doživljava ponovni procvat i ima sve veću primenu.



Comments are closed.

This entry was posted on February 2, 2018 and is filed under Prirodni lekovi. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.